Snel peddelen

Sneller suppen

Het mooie van SUP is dat snelheid vaak optioneel is. In veel gevallen is gewoon op het water zijn al plezier genoeg. In feite vinden veel peddelaars dat hoe langzamer je gaat, hoe meer je kunt genieten van je omgeving, hoe zinvoller de ervaring wordt. Maar je moet wel eerst leren hoe je kunt suppen!

Er zijn echter momenten dat je een grote afstand in een beperkte tijd moet afleggen en dan is een hogere snelheid nodig. Competitiewedstrijden zijn hier een voor de hand liggend voorbeeld van, maar het kan ook zo simpel zijn als proberen op tijd terug te peddelen naar je auto om de trouwceremonie van je beste vriend te halen (we hebben allemaal wel eens in zo’n situatie gezeten).

Onervaren peddelaars denken soms dat snelheid komt door het water op te jagen met snelle peddelslagen. In werkelijkheid word je hier alleen maar moe van en kom je niet echt sneller vooruit.

Om je snelheid echt op te voeren, moet je experimenteren met zowel je slagafstand als je slagfrequentie. Afhankelijk van je lichaamsbouw, board en peddel, zal er een combinatie van deze twee factoren zijn die de beste resultaten oplevert. Zo bestaat er al een groot verschil tussen single layer- en double layer supboards. Maar wat is een double layer supboard? En wat zijn de voordelen ervan?

Hier zijn nog enkele andere tips die je kunnen helpen je techniek te verfijnen en de beste resultaten te behalen.

Peddelbochten vermijden

Je hebt vast wel eens in de stad rondgereden en vrachtwagens gezien die waarschuwden: “Let op: maakt wijde bochten.” Wanneer grote, logge vrachtwagens draaien, verliezen ze het grootste deel van hun snelheid en nemen ze een groot gebied in beslag tijdens het proces.

Hetzelfde kan gezegd worden van peddelen. Wanneer je je peddel naar voren brengt vanaf de achterkant van je slag, is tijd van essentieel belang. Elke seconde die verstrijkt zal je board zijn momentum doen verliezen. Bovendien kost een wijde zwaai extra energie en raak je sneller vermoeid.

Verhelp dit door je peddel dichter bij de plank te houden. Dat is efficiënter, zodat je sneller door het water gaat en kostbare energie bespaart.

Maximaliseer je slagen

Weet je nog hoe belangrijk slagafstand is? Concentreer je op het vergroten van je bereik, anders zou je jezelf bij elke slag tekort kunnen doen. Het voorbehoud hierbij is dat je niet verder moet reiken dan comfortabel is. Je wilt jezelf niet blesseren.

Als je eenmaal de voorkant van je slag hebt bereikt en je peddel raakt het water, ga dan diep. Gebruik je hele lichaam om de peddel aan te drijven, niet alleen je armen. Dit is waar je volledig voordeel haalt uit je bereik en echt resultaten ziet.

Omgeving kennen 

Het helpt altijd om de lay van het land te kennen (zelfs op het water). Identificeer herkenningspunten en houd uw ogen open voor gevaren. Praat met iemand die bekend is met het gebied. Als je aan het racen bent, bekijk dan het parcours op je board voordat de actie begint. Hoe meer informatie je hebt, hoe meer je je kunt concentreren op het peddelen en hoe beter je kunt inspelen op de sterke punten van het specifieke water waarop je zult peddelen.

Route plannen

Als je eenmaal bekend bent met het gebied, is het belangrijk om je route te bepalen. Dit is het belangrijkst bij wedstrijden, maar geldt ook voor elk moment waarop je je snelheid wilt verbeteren. Alle geavanceerde technieken van de wereld zullen je niet helpen als je niet weet waar je heen gaat en hoe je daar het beste kunt komen.