Fenologie is de studie van jaarlijks terugkerende natuurverschijnselen. Voor ons als vogelaars betekent dit vooral de eerste waarnemingen zoals wanneer zien we de eerste boerenzwaluw of wanneer horen we de eerste tjiftjaf.

De Natuurkalender is een instantie die dergelijke gegevens verzamelt en analyseert. Steeds vaker wordt vastgesteld dat zomervogels eerder terugkeren uit hun overwinteringsgebieden. Een dergelijke trend kan worden bevestigd door het verzamelen van zoveel mogelijk data/gegevens . Een verklaring voor het steeds vroeger terugkeren van de diverse soorten kan voor een groot deel worden gevonden in de klimaatverandering.

Onze zomervogels worden door de klimaatverandering min of meer gedwongen vroegtijdig terug te keren uit hun overwinteringsgebieden. Doen zij dit namelijk niet dan is de kans groot dat de vogels een voedselpiek voor hun kroost missen. Insecten en hun larven komen door dezelfde klimaatverandering immers ook eerder beschikbaar. Indien ze door te laat terugkeren en die voedselpiek missen kan dit wel eens grote gevolgen hebben voor hun broedsucces.

Om deze reden is in 2010 gestart met een jaarlijks Fenologie-onderzoek in De Bevelanden. De inventarisatie van de eerste waarnemingen van een aantal geselecteerde soorten heeft tevens de vorm van een competitie voor de deelnemers.

Om een bijdrage aan dit onderzoek te kunnen leveren is weinig extra tijd nodig en ook is er geen grote mate van soortenkennis vereist. Het enige wat de deelnemers hoeven te doen is de waargenomen soort, lokatie, datum en tijd noteren en deze doorgeven.

Uit een lijst van “de Natuurkalender” is een 25-tal soorten geselecteerd die voor iedereen herkenbaar zouden moeten kunnen zijn zodat dit een laagdrempelige inventarisatie wordt.

Wat de competitie betreft, niet iedere soort hoeft te worden gescoord om aan de wedstrijd mee te kunnen doen. Je kan dus ook hoog in het eindklassement eindigen als je b.v. geen Blauwborst of Roodborsttapuit hebt gescoord maar bij andere soorten wel tot de eersten behoort. Gewoon goed rondkijken en vooral ook goed luisteren en zeker niet vergeten te noteren en door te geven.

Het Fenologie-onderzoek sluit altijd op 31 juli van elk jaar.

Alle gegevens zullen worden gestuurd naar de ‘’Natuurkalender’’.

 

Edward Minnaar Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Naar verslagen fenologie

 

 

Foto Edward Minnaar. Sneeuwgors Oesterdam.