Aangezien De Bevelanden één van de hoogste dichtheden aan overwinterende Bruine Kiekendieven huisvest, is het belangrijk om zo mogelijk jaarlijks de winterslaapplaatsen van Bruine Kiekendieven te tellen.

Tegelijk nemen we de waarnemingen van Blauwe Kiekendieven voor hun winterslaapplaatsen mee.

Omdat Bruine en Blauwe Kieken tijdens de winter niet honkvast zijn en kunnen wisselen van slaapplaats, is het van belang om de tellingen simultaan te laten verlopen.

De tellingen vinden plaats bij vooraf geselecteerde gebieden en lopen vanaf december tot januari.

 

De werkwijze is als volgt.

Er wordt een plek gekozen waarbij een goed overzicht is over de slaapplaats en de aanvliegroutes. Het is zaak op tijd te klaar te staan (één uur voor zonsondergang) en vooral lang genoeg te blijven staan (tot 3 kwartier na zonsondergang). De meeste komen 20 minuten na zonsondergang.

Genoteerd worden de exemplaren die landen, met tijdstip en zo mogelijk geslacht en leeftijd.

Het tijdstip noteren kan wat lastig zijn, omdat het niet gezegd is dat ze na landen blijven zitten

Het is daarom aan te raden het tijdstip te noteren dat een bepaalde vogel op de slaapplaats arriveert. Als meerdere vogels van een slaapplaats gebruik maken, is het beter de aanvliegende vogels te tellen dan de vogels die landen.

 

Meer informatie: Rien Weststrate  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Naar verslagen slaapplaatstelligen

 

 

Foto Mark Hoekstein ©. adulte man bruine kiekendief zuidgors.

 

Naar verslagen slaapplaatstelligen