Het gaat goed met de Kleine Zilverreiger in de Zeeuwse Delta. Resultaten uit de jaarlijkse midwintertellingen uitgevoerd in de maand januari laten jaarlijks een duidelijke stijging zien van de aantallen. Het Deltagebied wordt dan ook voor Nederland als het belangrijkste overwinteringsgebied in Nederland gezien (Nieuwsbrief Midwintertelling Zeeland, januari 2006). Ook op de bekende slaapplaatsen waar al jaren achtereen wordt geteld gaan de aantallen jaarlijks omhoog. In de wintermaanden zijn de aantallen relatief laag, maar in het najaar (eind augustus, september) worden op deze slaaplocaties de maximale aantallen bereikt.

Sinds begin 2006 is er belangstelling getoond door verschillende tellers in het Deltagebied om mee te doen aan een simultaantelling met als doel minimaal 1x per maand simultaan de bekende slaapplaatsen van de Zilverreigers te tellen. 
Er is hierbij aangesloten op een telprogramma dat systematisch wordt uitgevoerd door de vogelwerkgroep Noord-West Vlaanderen. Er wordt hier geteld om de 14 dagen op de zaterdag- of zondagavond van juli t/m de laatste zaterdag in maart. De tellingen starten een uur voor zonsondergang en stoppen tot het donker is en geen activiteit meer waarneembaar is.

De resultaten worden na de tellingen kort uitgewerkt en naar de tellers opgestuurd. Vervolgens verschijnen de resultaten ook op deze website. Voor de telresultaten van Noord-West Vlaanderen verwijs ik naar de website van vogelwerkgroep aldaar; www.mergus.be

Resultaten eerder uitgevoerde tellingen staan elders op deze site.

Nadere informatie is verkrijgbaar bij André Hannewijk e-mail:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

 

 Naar verslagen kleine zilverreigers

 

kleine zilverreiger mark kwistenburg

Foto Mark Hoekstein ©. kleine zilverreigers kwistenburg.

k