De Agrarische Natuurvereniging Goes heeft in de winterperiode van 2002-2003 in het agrarische gebied van de gemeente Goes een groot aantal heggen aangeplant op de grenzen van percelen met als doel de natuurwaarden in het buitengebied te vergroten. Daarbij heeft ze de KNNV-afdeling de Bevelanden gevraagd of zij behulpzaam wil zijn bij het verzamelen van gegevens. De Vogelwerkgroep heeft daarmee ingestemd. Het project loopt 8 jaar, daarna wordt bezien of voortzetting zinvol en mogelijk is. 

 In overleg werd bezien welke percelen het meest in aanmerking komen om geïnventariseerd te worden. Er zijn 3 blokken uitgekozen die globaal gelegen zijn bij Lewedorp, 'S-Heer Arendskerke en in de Wilhelminapolder.  ’s Winters werd 3 maal een bezoek aan de singels gebracht. Dit om te beoordelen welke vogels er dan gebruik maken van de dekking die de singels in de doorgaans kale percelen bieden. In het voorjaar vindt een globale broedvogelinventarisatie plaats. In het voorjaar van 2006 zijn de singels in de Wilhelminapolder goed gekarteerd. Nu zijn de singels nog laag en niet goed gesloten; over enkele jaren hebben ze meer inhoud en dan zal een volledige inventarisatie plaatsvinden. 

 In 2010 is de singel in de Wilhelminapolder, net als in 2006, wederom geïnventariseerd, nu door Pieter Steennis. Daardoor is het mogelijk iets te zeggen over de veranderingen in de broedvogelstand. De resultaten van deze inventarisatie, waarbij ook gegevens over de winterperiode van 2007 tot 2010 vermeld, zijn bijgevoegd. 

 Gebleken is dat de heggen iets toevoegen aan de natuurwaarden in de betreffende gebieden. O.a. profiteren patrijzen van de geboden dekking. Bij een evaluatie in 2011 is daarom besloten het project een vervolg te geven. De ontwikkeling buiten de broedperiode wordt niet meer gevolgd. Overwogen wordt na een aantal jaren de singel in de Wilhelminapolder opnieuw te inventariseren. 

 Nadere informatie over dit project is verkrijgbaar per e-mail:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. t Heggenproject Broeder en zusterpolder weg 1Wolphaardsdijk.

 Naar verslagen Goese heggen project

 


Foto Edward Minnaard. Blauwborst De Poel.

 

Foto Niek Oele. Grasmus Vlietepolder.