logo KNNV VWGVoor de leden van de VWG wordt er jaarlijks een aantal excursies georganiseerd. Het doel van deze excursies is om met zijn allen naar een leuk gebied in de buurt of wat verder weg te gaan. Er is volop ruimte om gezellig bij te kletsen en ervaringen uit te wisselen en er natuurlijk flink op los te vogelen.

Enkele jaarlijks terugkerende excursies zijn die naar de Brouwersdam in januari, de Nachtzwaluwen van Putte in juni, de huttentocht in september en natuurlijk ook een ganzenexcursie in november.

De excursies zijn alleen voor leden maar heb je een keer zin om de sfeer van onze VWG te proeven neem dan gerust eens contact op.

De maandelijkse vogelexcursies vertrekken over het algemeen vanaf het parkeerterrein van Sportpunt Zeeland in Goes. Bij uitzondering, maar dan wordt het duidelijk van tevoren gezegd, vertrekken we ook wel eens bij de “carpool parkeerplaats” afslag Colijnsplaat aan de voet van de Zeelandbrug of de parkeerplaats bij de afslag Wolphaartsdijk /Wilhelminadorp langs de Delta weg of  de carpool bij Vierwegen Kapelle langs de A 58 en ook in Rilland kunnen mensen aansluiten. We verdelen ons zoveel mogelijk over de auto’s en bespreken van tevoren met de bestuurder over een eventuele tegemoetkoming in de brandstofkosten. Vraag altijd of de bestuurder een inzittendenverzekering heeft.

De excursieleider beslist bij slecht weer of het zinvol is om de excursie door te laten gaan. Van tevoren wordt vermeld of het om een halve dan wel hele dag excursie gaat. Houd er echter rekening mee dat de tijd niet altijd exact te plannen is.

Coördinator excursie agenda  Elly Schipper, kijk op contacten overzicht activiteiten voor telefoonnummer e-mail: Contact

 

 
Foto Bram Korteknie ©.
Vogel excursie naar Tholen

 

Fotomontage Marianne Tauecchio ©. Logo Nieuwsbrief

De onderstaande excursies zijn in hoofdzaak bedoeld enkel voor leden van (knnv) vogelwerkgroep de bevelanden. 

Als u zich interesseert voor vogels en wat er allemaal omheen gebeurd kunt u gerust een keer mee op deze onderstaande excursies en activiteiten, u kunt informatie inwinnen op de pagina vogelwekgroep info lidmaatschap.

Regelmatig vinden vogelexcursies plaats, doorgaans onder leiding van een ervaren vogelaar. 
Enkele jaarlijks terugkerende excursies zijn die naar de Brouwersdam in januari, de Nachtzwaluwen van Putte in juni, de huttentocht in september.

Jaarlijkse vwg vergaderingen, bijeenkomsten, lezingen, excursies en activiteiten in 2018.

Za. 6 januari Kiekendief slaapplaatstellingen winter 2017/18. Bij voorkeur 's avonds van 1 uur voor tot ¾ (½) uur na zonsondergang en eventueel. 's Morgens van ¾ uur voor tot ¾ uur na zonsopkomst.Voorstel is om in elk geval 2 december en 3 februari te doen.
Za. 13 januari Zilver / reiger en aalscholver slaapplaatstellingenTel data: 13 januari 2018 en 24 februari 2018. Nieuwe tellers altijd welkom!
Za. 13 januari Watervogels in de stad (en daar buiten) - Midwintertelling 2017.14 januari 2017 (telperiode 13-16 januari) vindt de 51e midwintertelling plaats. Deze telling kent inmiddels een lange traditie en is de watervogeltelling waar landelijk de meeste telgebieden (ruim 4000 in 2015) en vogels (5,5 miljoen in 2015) worden geteld. Buiten de monitoringgebieden die maandelijks geteld worden gaan veel tellers op pad in de stad, langs beken of worden waterbergingen en zandwinplassen met een eenmalig bezoek vereerd.
Zo.14 januari Watervogels in de stad (en daar buiten) - Midwintertelling 2017. Zie info 13 januari.
Za. 20 januari Slaapplaatstelling ganzen en zwanen 07.45-10.:30 uur. Zaterdagmorgen 07.45 uur start op locatie – 09.00 uur ontbijt. Van september t/m maart vindt één maal per maand de ganzen en zwanentelling plaats, dan worden momenteel door 9 tellers uitsluitend ganzen en zwanen geteld. Maar alleen in januari worden in één weekeinde behalve de ganzen en zwanen ook álle andere watervogels geteld, we noemen dat de Midwintertelling en daaraan doen nu 20 tellers mee.
Za. 27 januari 2018 vindt de excursie naar de Brouwersdam plaats.O.l.v. Wim de Wilde. verzamelplaats Carpoolplaats Deltaweg. (iets over 08:30 uur!)Afslag Wolphaartsdijk / Wilhelminadorp. Bij minder goed weer overleggen we hier over een mogelijk alternatieve vogel ronde!
Za. 3 februari Kiekendief slaapplaatstellingen winter 2017/18. Bij voorkeur 's avonds van 1 uur voor tot ¾ (½) uur na zonsondergang en eventueel. 's Morgens van ¾ uur voor tot ¾ uur na zonsopkomst. Voorstel is om in elk geval 2 december en 3 februari te doen.
Wo. 14 februari vergadering Kerkuilen Werkgroep Bevelanden. Locatie: MEC, Kattendijksedijk 23, Goes, aanvang: 19.30 : 22.00 uur. De agenda zal u ruim van tevoren worden toegestuurd. Agendapunten van jullie kant zijn welkom, wel even een korte beschrijving bijvoegen over het onderwerp. Hans Molenaar, Coördinator Kerkuilen Werkgroep Bevelanden, T: 0115-612008, M: 06-13290370, E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
Wo.21 februari Zeeuwse Vogelaarsavond. De avond vindt net als vorig jaar plaats in het kleine gezellige theater in Ritthem. De toegang is gratis. De zaal gaat open om 18:30uur het programma start om 19:30 uur Tip: kom op tijd, dan kunnen we vooraf al bijkletsen! Vanwege de grote opkomst vorig jaar en de beperkte ruimte van de zaal is het wel handig als we van te voren weten wie er komt. Graag van te voren aanmelden bij Wannes Castelijns ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ). Mochten er echt teveel aanmeldingen zijn dan gaat toelating op volgorde van aanmelden.
Za. 24 februari Zilver / reiger en aalscholver slaapplaatstelling 17:30-19:20 uur. Teldatum: 24 februari. Nieuwe tellers altijd welkom!
Di. 27 februari 2018 algemene leden vergadering aanvang 19:30 – 22:00 uur in het MEC de Bevelanden Kattendijksedijk 23 Goes.
Za. 3 maart of 10 maart gaan we weer naar "ons" spechtenbos de Mattenburgh, is verplaats naar 10 maart.
Za. 10 maart spechtenexcursie nu naar de Wouwse Plantage Vertrek 7 uur vanaf de carpool van Vierwegen.
Za. 21 april Natuurbeschermingsvereniging West Zeeuws-Vlaanderen nodigst u uit voor de Zeeuwse Vogelaarsdag. 9.00 uur met ontvangst met koffie/thee en een lekkernij in het nabij de Telpost gelegen 
Strandpaviljoen "Loods 10", Nieuwesluisweg 50, 4511 RE Breskens. Parkeergelegenheid op de ruime parkeerplaats onder aan het duin nabij de Telpost. (Tot 11.00 uur gratis) 
Ma. 30 april. Algemene VWG Leden Vergadering om 19:30 tot 22:00 uur in het MEC De Bevelanden Kattendijksedijk 23 Goes. is verplaatst naar half mei exacte datum volgt nog!
Di. 15 of D0. 31 mei Zangvogelexcursie op de Goudplaat o.l.v. Edward Minnaard. (onder voorbehoud) 
Za. 24 maart Excursie Yerseke Moer. Verzamelen om 8.00 uur op de parkeerplaats bij de ANWB langs de rijksweg A58 bij Kapelle - Biezelinge tevens startpunt excursie. Vertrek uiterlijk 8.10 uur i.v.m. hoogwater om 8.00 uur in de Oosterschelde.
Za 12 mei Vroege vogelexcursie op de Goudplaat en de Schotsman. De excursie is gepland voor as zaterdag 12 mei. Ik wil om 05.30 uur starten vanaf parkeerplaats goudplaat. Mocht je dat te vroeg vinden kan je je aansluiten voor 2e deel op schotsman (parkeerplaats schotsman noord) om 07.30 uur.
Gr. Edward. Aanmelden alleen nodig als je wilt dat je op je wachten. Liefst per Whatsapp 0644015399. 
Edward Minnaar is een ervaren vogelaar en wil een combi-excursie op de Goudplaat en de Schotsman organiseren. Dit is een mooie gelegenheid om je kennis op te krikken en zeker bij het krieken van de dag. 
Het starten vindt plaats een half uur voor zonsopkomst op de Goudplaat en daarna gemiddeld anderhalf uur later een vervolg van de excursie
startpunt op de parkeerplaats van de Schotsman. De excursie gaat plaatsvinden in de laatste twee weken van mei. Mensen moeten zich aanmelden bij Edward voor beide delen. Liefst voor 10 mei aanmelden per email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. dan wordt je ervan op de hoogte gehouden m.b.t. de exacte datum en de starttijd. De excursie zal rond 12.00 uur eindigen. Een echte aanrader.....

Vr. 8 of 15 juni vindt de volgende 'nachtzwaluw-show' plaats. Omdat we de meeste kans hebben nachtzwaluwen te horen en te zien op een warme windstille avond, reserveren we hiervoor twee vrijdagavonden, nl 8 juni en 15 juni,
Di. 12 juni VWG vergadering tijdens een wandeling op de Goudplaat op Noord-Beveland. We verzamelen om 19.00u op de carpool aan de Deltaweg en zijn dan rond 19:30 uur op de Goudplaat.
Za. 23 juni vogel excursie naar het Markiezaatmeer. Verzamelen om 08:30 uur we ons bij de carpoolplaats ANWB de Vierwegen te Kapelle. Aanmelden bij Elly via email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoonnr: 0113-562007. 0617775648 
Vr. 29 juni vindt een 'nachtzwaluw-show' plaats.Voor mensen die de vorige keer niet mee konden, een nieuwe kans om nachtzwaluwen te zien. Ik wil vrijdag 29 juni nog een keer naar Brabant om nachtzwaluwen te gaan beluisteren en bekijken. Verzamelen op Vierwegen om 21.30u terug omstreeks 11.30u. Muggenspul meenemen en van te voren maatregelen nemen om geen teken op te doen. Peter Boelee.


Is verplaatst naar zaterdag 22 september. Za. 25 augustus gaan we weer eens een hele dag ouderwets op "Huttentocht" zie ook voor verslagen van eerdere huttentochten op onze VWG website.Vertrek 8.30 uur ondeveer 16:00 uur weer terug bij Vierwegen, carpool Vierwegen, we rijden via Rilland over Oesterdam. Van te voren opgeven bij Peter Boelee  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. de excursie gaat door wanneer er zich minimaal 6 deelnemers voor hebben aangemeld.

 Huttentocht 2018 Zaterdag 22 september neemt Peter ons weer eens mee op een rondgang langs een aantal vogelkijkhutten in de Zeeuwse Delta.We vertrekken vanaf de carpool van Vierwegen om 8.30u richting de Hoogerwaardpolder. Het is mogelijk onderweg aan te sluiten maar laat Peter dan weten waar we je kunnen ontmoeten. We zijn ongeveer 16.00u terug bij Vierwegen. Wil je mee maar moet je eerder terug dan is dat geen probleem. Ook familieleden en/of vrienden zijn van harte welkom om mee te gaan. Helaas kan de hond niet mee… Bij de laatste huttentocht in 2016 zagen we totaal 78 vogelsoorteEen vogelkijk excursie is behalve dat het een leerzame activiteit is ook de gelegenheid om eens op een gezellige manier nader met elkaar kennis te kunnen maken.
Dus doe allen mee!

Di. 9 oktober 2018 is er weer algemene VWG Leden Vergadering om 19:30 tot 22:00 uur in het MEC De Bevelanden Kattendijksedijk 23 Goes.
UITNODIGING ZEEUWS VOGELAARSOVERLEG Datum: donderdag 11 oktober 2018 Tijd: 19:30 – 21:30 Locatie: MEC de Bevelanden (= nabij Hollandsche Hoeve)Kattendijksedijk 23 4463 AL Goes.
Za. 27 en zo 28 oktober 2018 Grote Zilverreiger & Aalscholver De eerstvolgende slaapplaatstelling is die van Grote Zilverreiger en Aalscholver. De voorkeursdatum voor deze telling is 20 oktober, maar tellen kan van 13 tot en met 28 oktober. Zonsondergang is op de voorkeursdatum om 18:34u en we raden je aan om een uurtje van tevoren te beginnen met tellen, zeker als je een plek voor het eerst telt.
Za. 24 november 2018. Elly heeft weer een mooie excursie "Watervogels van de Inlagen Keihoogte" gepland.Tijd : ongeveer 9:45 uur met eindtijd 12:00 uur.Verzamelen : 9:30 uur. Verzamelplaats : carpoolplaats aan de Deltaweg bij Wolphaartsdijk.Voor degene die van Noord Beveland komen, even overleggen met Elly.
Di. 27 novembetr 2018 is er weer algemene VWG Leden Vergadering om 19:30 tot 21:30 uur in het MEC De Bevelanden Kattendijksedijk 23 Goes.

 Info: secretaris en contactpersoon Cees Lavooy email; Contact

Zie hier alle activiteiten en excursies en uitgebreide informatie op: Online VWG Activiteiten Agenda

 

Activiteiten

 • Broedvogelinventarisaties steenuilen
 • Broedvogelinventarisaties kerkuilen
 • Broedvogelinventarisaties ransuilen
 • Broedvogelinventarisaties roofvogels
 • Slaapplaatstellingen kiekendieven
 • Ganzen en zwanen vinden maandelijks plaats van september t/m maart
 • Midwintertellingen watervogels vindt plaats midden januari
 • Broedvogelonderzoek
 • Huiszwaluwen ieder jaar in juli/augustus
 • Slaapplaatstelling blauwereigers
 • Slaapplaatstelling zilverreigers
 • Broedvogelonderzoek weidevogels
 • Fenologie
 • Goese heggenproject
 • Broedvogelonderzoek bontbekplevier

 

Vergaderlocaties VWG-Ledenvergaderingen MEC De Bevelanden en Natuur Monumenten

Kattendijksedijk 23

Postbus 2316, 4460 MH Goes

www.mecdebevelanden.nl 

 

Naar verslagen excursies

 

 


Foto...  ®. excursie naar ?

 

 wankele steigertje

Foto.....© excursie naar ? wankel steigertje